Teraryum

Basit Teraryum Nasıl Yapılır?

Teraryum, genellikle camdan yapılmış, ısı ve ışığın içeri girmesine ve nemi hapsetmek için tamamen veya kısmen kapatılmış bir kapalı bahçe kabıdır. Teraryumlar tamamen kapatılabilir, ancak genellikle hava akışına izin vermek için kısmen açık bırakılırlar. Bazen “cam altı bahçe” olarak adlandırılan bir teraryum, kendilerini bitkilere adamış insanlar için bile harika ve etkileyici bir hediyedir.

Çok az ucuz malzeme ile bir saatten az bir sürede basit bir teraryum yapabilirsiniz. Cam kaplar, mason kavanozları ve hatta akvaryum balığı kaseleri güzel teraryumlar yapar ve minyatür teraryum bitkilerinin her biri genellikle sadece birkaç dolara mal olur.

Teraryum Nedir?

Teraryum, büyük ölçüde kendi kendini idame ettiren bir ekosistem oluşturmak için genellikle ağzı kapatılan bir cam kap içinde sınırlı bir minyatür bahçedir. “Teraryum” terimi, Latince “terra” (toprak) + “arium” (yer veya kap) kelimelerinden oluşur.

Başlamadan Önce

Daha büyük teraryumlar için, biraz daha büyük olan ancak hızlı büyüyen türlerden kaçınan veya daha küçük bitkilerin ihtiyaç duyduğu ışığı engelleyecek büyük yaprakları olan ev bitkileri kullanılabilir. Teraryum bitkilerini düşünürken, düşük ila orta ışıkta gelişen bitkileri seçin. Görsel çekicilik için yaprak boyutları, doku ve renk karışımı seçin.

Bir teraryumun nemli ortamına aldırmayacak bitkileri seçin. Kapalı bir teraryumda kaktüs ve sulu meyvelerden kaçının – bu bitkiler en iyi, bol miktarda suya ihtiyaç duyacağından bu bitkileri daha kolay sulayabileceğiniz ağzı açık teraryumlar kullanabilirsiniz.

Bir teraryuma dahil edilecek birkaç bitki örneği:

  • Afrika menekşesi
  • potos
  • puantiyeli bitki
  • Küçük eğrelti otları
  • Şanslı bambu
  • sinir bitkisi 
  • Dua bitkisi
  • kulüp yosunu
  • sürünen incir

Neye ihtiyacınız olacak?

Malzemeler

  • Drenaj delikleri olmayan, kapaklı veya kapaksız cam kap
  • Temiz akvaryum çakılı veya küçük kırma taş
  • Aktif kömür (kreşlerde veya evcil hayvan malzemeleri satan dükkanlarda bulunur)
  • teraryum bitkileri
  • Steril saksı karışımı
  • Yaprak yosunu
  • Dekoratif elemanlar (isteğe bağlı)

Talimatlar

teraryum yapmak için malzemeler
 Ladin / Adrienne Legault

Talimatlar

  1. Bir Kap seçin. Kap seçimi ve bitkilerinizi seçmek, teraryum yapmanın eğlencesinin yarısıdır. Satın alabileceğiniz birçok özel teraryum kabı var, hatta bazıları minyatür Viktorya seraları veya yüzlerce dolara satılan kış bahçeleri gibi görünüyor. Ancak bir teraryum oluşturmak için geniş ağızlı (kapaklı veya kapaksız) hemen hemen her şeffaf (cam veya plastik) kabı kullanabilirsiniz. Uygun kaplar arasında akvaryumlar, akvaryum kaseleri, Wardian kasaları, soğuk çerçeveler, çan kavanozları, kaseler, eczacı kavanozları, cloches, mason kavanozları, cam kurabiye kavanozları ve hatta büyük brendi snifterleri bulunur. Geniş bir açıklık, drenaj malzemesi, toprak, bitkiler ve dekoratif öğeler (kabuklar, figürinler veya süs eşyaları) eklemek için elinizi kaba yerleştirmenize olanak tanır. Uç Açık teraryumların, kapalı teraryumlara göre yoğuşma ve mantar bitki hastalıkları ile ilgili problem yaşama olasılığı daha düşüktür.teraryum kabı seçimi
  2. Bitkileri Hazırlayın. Çoğu bahçe merkezi, bazen mağazanın peri bahçe aksesuarları içeren bölümünde, teraryumlar için minyatür bitkiler bulundurur. Tercihen teraryumun kenarlarına dokunmadan, kabınıza sığacak kadar küçük, çeşitli yaprak formları ve yükseklikleri olan teraryum bitkilerini seçin.

    teraryumunuz için bitki seçimi
  3. Drenaj Katmanları Ekleyin. Bir teraryum kabında drenaj delikleri yoktur, bu nedenle suyu bitki köklerinden uzak tutmak için bir drenaj tabakası oluşturmanız gerekir. Teraryumun dibinde 5 cmlik bir çakıl veya kırma taş tabakasıyla başlayın. Uzun, dar bir teraryum, geniş, sığ bir kaba göre daha derin bir drenaj taşı tabakası gerektirir. Ardından, drenaja yardımcı olmak ve herhangi bir kokuyu kontrol etmek için taşların üzerine 2-4 cm arası aktif kömür tabakası eklemek için büyük bir kaşık veya mala kullanın.

    drenaj katmanları ekleme
  4. Yosun ve Saksı Karışımı ekleyin. Ardından, bir sonraki katman olan saksı toprağının karışmasını önlemek için taşların ve odun kömürünün üzerine bir tabaka yosun ekleyin. Yosun ayrıca teraryumunuza görsel ilgi de katar. Büyük bir kaşık veya küçük mala ile yosunun üzerine hafif nemli, steril saksı toprağı ekleyin. Gübre zaten dahil edilmiş bir saksı toprağı karışımı kullanmayın; teraryum bitkileri ekstra gübreye ihtiyaç duymaz. Mümkün olduğu kadar çok saksı karışımı ekleyin – en az birkaç cm. Bitkilerin kapalı bir teraryumun tepesine dokunmadan büyümek için yer olan kabın içine sığması için toprak seviyesini yeterince düşük tuttuğunuzdan emin olun.

    saksı karışımı ekleme
  5. Bitkileri HazırlayınEkimden önce teraryumunuzun tasarımına karar verin. İlginç konturlar oluşturmak için uzun ve kısa bitkileri yerleştireceğiniz ve toprakta tümsekler ve çukurlar oluşturacağınız noktaları seçin.Bitkileri fidanlık saksılarından çıkarın. Bir bitki kök salmışsa , kökleri ayırın veya daha uzun köklerin bir kısmını budamak için bir çift küçük bahçe makası kullanın. Kök budama adı verilen bazı köklerin çıkarılması, bir teraryumun sınırları içinde bitki yetiştirirken gerekli olan bir bitkinin büyümesini geciktirecektir. Ayrıca sararmış veya hasar görmüş yaprakları da kesin.

    eklenecek bitkileri hazırlamak
  6. Bitki Ekleyin. Bitkilerde kalan fazla toprağı silkeleyin. Her bitki için bir dikim deliği kazmak için uzun bir kaşık veya parmaklarınızı kullanın. Her bitkiyi deliğine yerleştirin ve hava ceplerini ortadan kaldırmak için toprağı hafifçe vurun ve her bitkiyi saksı ortamına sıkıca sabitleyin.Teraryumun dar bir açıklığı varsa, bitkileri teraryuma yerleştirmek için yemek çubukları, maşa veya uzun cımbız kullanın ve onları yerleştirin. Tovah Martin’in “Yeni Teraryum” kitabından bir ipucu: Bir şişin ucuna bir mantar koyun veya toprağı sıkıştırmak için bu çucuğu kullanın.

    bitkileri teraryuma eklemek
  7. Süslemek isterseniz teraryumun içini küçük figürler, deniz kabukları, dekoratif taşlar veya bitkilerin arasına yerleştirilmiş diğer tuhaf vurgularla süsleyin.

    teraryuma bitki eklemek
  8. Teraryumu Sulayın. Bitkileri sadece nemli olacak, ancak ıslanmayacak şekilde sulamak için ağzında püskürtme eki olan bir sprey şişesi veya küçük sulama kabı kullanın. Kabınızın cam kenarlarına yapışan kiri temizlemek için sprey şişesini kullanın ve ardından gazete veya kağıt havluyla silerek temizleyebilirsiniz. UYARI Bitkilere zarar verebileceğinden bitkili bir teraryumun iç kısmında asla cam temizleyici kullanmayın.

    teraryumu sulamak

Bitkilerin Bakımı. Çoğu teraryum, bol miktarda filtrelenmiş ışık alan, ancak teraryumun içindeki bitkileri pişirmek için yeterince ısınabileceği doğrudan sert güneş ışığı altında olmayan bir yerde en iyisini yapar. Hafif gölgeli güneye bakan pencereler ideal olabilir. Yeterince doğal filtrelenmiş güneş ışığına sahip değilseniz – örneğin eviniz gölgelik ağaçlarla çevriliyse – yapay yetiştirme lambaları bitkilerinizin gelişmesine yardımcı olacaktır. LED veya floresan yapay aydınlatma genellikle fazla ısı üretmez, bu nedenle bitkileriniz gelişmek için ihtiyaç duydukları kadar ışık alabilir. Teraryum bakımı kolaydır. Bu üç görevi birkaç haftada bir gerçekleştirin:

Kuru olup olmadığını ve suya ihtiyacı olup olmadığını görmek için toprağı hissedin. Kısmen ve tamamen kapalı teraryumlar, suyu çoğu saksı bitkisinden çok daha uzun süre tutar.

Kapalı bir teraryumu yoğunlaşma açısından inceleyin. Hava akışını artırmak için ayda en az bir kez üst kısmı çıkarın. Yoğuşmaya kadar üst kısmı kapalı bırakın. kaybolur. Ayrıca çok fazla su eklediyseniz teraryumun üstünü çıkarın.

Sararmış veya hasarlı yaprakları çıkarın ve kap için çok büyüyorlarsa bitkileri daha küçük bir boyuta budayın.Bitkileri asla teraryumda gübrelemeyin. Teraryumlar, saksı karışımının doğal çürümesi yoluyla kendi besinlerini sağlar.



teraryumun bakımı

DİJİTAL PAZARLAMA HİZMETİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu